fbpx

Wat doen gluten met je lichaam als je glutenintolerant bent?

Zijn er bepaalde ingrediënten die je beter verteert dan andere? Voel je dat je meer nachtrust of energie kan gebruiken? Kom erachter wat gluten met je lichaam doen en of jij best overgaat tot een glutenvrij dieet.

Wat zijn gluten?

Gluten zijn eiwitten die voorkomen in bepaalde granen, zoals tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Je vindt ze dus terug in onder andere brood, pasta, ontbijtgraten, soep, sauzen en zelfs vitaminesupplementen en geneesmiddelen.

group of smiling friends sitting on city square

Zijn gluten gezond of ongezond?

Glutenvrij eten blijkt tegenwoordig meer een trend te zijn dan een noodzaak. Het zou zorgen voor een betere vertering, gewichtsverlies, meer fysieke en mentale energie, een sterker immuunsysteem en nog veel meer.

Eigenlijk is dat een verkeerde opvatting en zijn deze beweringen nog niet wetenschappelijk bewezen. Want wat doen gluten met je lichaam? Ze leveren essentiële voedingsstoffen als ijzer, calcium en vitaminen. Wanneer je dus geen klachten ondervindt na het eten van gluten, dan hoef je helemaal niet glutenvrij of glutenarm te eten.

Wat is glutenintolerantie of coeliakie?

Wat doen gluten met je lichaam als je wel glutenintolerant bent of lijdt aan coeliakie? Dan zijn ze wel degelijk schadelijk, meer specifiek voor je dunne darm.

Een gezonde, dunne darm heeft aan de binnenkant darmplooien met daarop darmvlokken. Die nemen voedsel en dus ook de belangrijke voedingsstoffen op. Bij iemand met coeliakie ontstaan bij de opname van gluten ontstekingsreacties in het dunnedarmslijmvlies, waardoor de darmvlokken aangetast worden. Bij langdurige schade worden belangrijke voedingsstoffen dan ook niet meer goed opgenomen.

Hoe herken je glutenintolerantie?

Onderstaande symptomen worden gelinkt aan glutenintolerantie, maar komen meestal niet gelijktijdig voor. Je laat best een dunnedarmbiopsie uitvoeren door een arts vooraleer je start met een glutenvrij dieet.

 • diarree
 • buiklast
 • vermoeidheid
 • bloedarmoede
 • gewichtsverlies
 • groeiachterstand
 • onvruchtbaarheid
 • puberteitsvertraging
 • verteringsstoornissen
 • verminderde bloedstolling
 • vitaminen- en mineralentekort

Hoe zien gluten eruit?

Wist je dat je gluten kan zien én voelen? Ontdek het in dit informatief filmpje.

Gemakkelijk glutenvrije producten vinden of glutenvrij gerechten bereiden?

Ontdek de glutenvrije producten in onze webshop

Ben je lid van de Vlaamse Coeliakievereniging, dan krijg je er nog een mooie korting bovenop.

Bestellen voor het einde van de countdown = je producten afhalen op het eerstvolgende afhaalmoment! Countdown

Minimum bestelbedrag = € 30
Gratis levering aan huis vanaf € 50
Gratis levering in afhaalpunt vanaf € 50